Moderne flet

Moderne flet | KreaVilla
Du ved måske ikke hvad denne type flet hedder, men du har med garanti set den før, da den er brugt i mange år. Det er især brugt på stole. f.eks. på den klassiske wiener stol fra Thonet, som ses øverst til venstre. Og gæt så hvad flettet hedder? Det hedder sjovt nok wiener flet.
Eller det er én af de ting det kaldes, for det går under flere forskellige betegnelser, som rattan, rørflet, fransk flet og wienerflet. Kært barn har mange navne.

Jeg har set denne type flet dukke op i flere nye sammenhænge, vist til højre på collagen ovenfor, og det er interessant at se, hvordan udtrykkes ændres, når wienerfletten bruges i nye sammenhænge. Fra at være noget rustik og “tungt”, bliver det med nyt design lettere, lyst og mønsteret kommer mere til sin ret.

Det er også et materialet der kan tilføje et produkt flere ting.
Wienerflet er et gammelt håndværk, som oprindeligt håndflettes direkte på møblet. Trådene kan enten bestå af bambus eller papir, altså organiske materialer, som kan “arbejde” og ændre sig. Derfor kræver wienerflet meget teknik, en god lærermester og øvelse at mestre.
Men dette er også med til, at tilføje det færdige møbel historie og autencitet.

Der findes også en mere moderne version, hvor det maskinflettes og derefter monteres på møblet. Det gør fletten noget billigere og mere tilgængeligt. Jeg har fået fingrene i sådan noget flet og vil meget snart vise en DIY, hvor jeg har brugt wienerflet.

På afstand kan et møbel med wienerflet ligne træ. Men tæt på ser man det fine mønster, der danne sig og gentages. Det giver en lethed og et elegant udtryk i forhold til træ. Men den trælignende udseende tilføjer stadigvæk møblet, den samme varme kontrast, som f.eks. er godt i kombination med marmor og metaller.

Moderne flet | KreaVilla
Moncolonel Studio

Moderne flet | KreaVilla
Atelier 2+

Moderne flet | KreaVilla
Normann CPH

Moderne flet | KreaVilla
Skrivebord fra Weiner GTV // Coffee table fra Bloomingville // Lounge stol fra Atelier 2+
Bænk fra Gustavo Bittencourt/ Sofa fra Weiner GTV

Moderne flet | KreaVilla
Mathieu Gustafsson Design

Moderne flet | KreaVilla
Producks

Læs også

Endnu ingen kommentarer

Læg en kommentar, det er så dejligt at høre fra dig!