Forårsspiring + Give away

Har du prøvet at lave forspiring? Ellers får du her en let how-to guide på hvordan det gøres, det er nemlig ved at være tid til at komme igang.

En del plante- og blomsterfrø, kan godt sås direkte i haven eller en altankasse, men det kan være en fordel at lave forspiring indendørs. Så har man nemlig mulighed for at beskytte og pleje planterne særligt meget i den første sarte fase. Og dermed er der også større sandsynlighed for at du lykkedes med projektet, med grøntsager eller blomster i haven.

På frøpakkerne står i hvilke periode der er bedst til forspiring og hvornår de kan plantes ud. Vær opmærksom på at nogle har særlige krav, som f.eks. at frøene skal ligge i vand først eller stå i køleskab. (Det kan være lidt irriterrende, at finde ud af, når man står med jord på fingrene og er klar til at så).

Der er mange muligheder for hvad man kan lave forspiring i. Jeg foretrækker nogle plastikbakker (se nedenfor), de sættes ned i en større bakke, så de kan suge vand nedefra, og så har de et gennemsigt låg, så det bliver et minidrivhus. Find lignende her.
Nå frøene puttes i jorden, er der også en ideel dybde de skal ned i. Det står også på frøpakkerne.

Jeg har lavet forspiring et par gange og, det er altså virkelig fasicnerende at se sådan nogle små grønne fætre skyde op. Det bliver lidt ens små børn og man kan ikke lade være med at kigge til dem og se hvordan det går… eller også glemmer man dem og så dør de. *S* Ja, det kan jo ske ikk?!
Man skal ikke gøre det, hvis man bare vil have en agurk, så er leveringstiden lidt lang. Men der er noget virkelig specielt ved at dyrke sine egne madvarer.

En ting som øger muligheden for succes er Bayer Gardens Vitality serie. Produkterne er testet og skulle gøre en mærkbar forskel, men jeg er også igang med mit eget lille eksperiment, hvor jeg bruger produkterne på nogle af spirrerne/planterne, men undlader det på andre. Så må vi se om det gør en forskel. Men da planterne endnu er ret små, er det lidt for tidligt at sige, om det gør en forskel. Men det skal jeg nok følge op på.

Der er produkter til tre faserne af planter/blomsters vækst:
1. TopStarter: Bruges når du sår eller planter om. Den giver nemlig planten et større rodsystem, som gør at den nemmere kan optage nærig.

Nedenfor har jeg først sået frø og så strøet TopStarter (den orange pose) ud på den nederste række. Derefter skal det vandes og så VENT! Og vand og vent og vand… 🙂

2. TopGrowth: Bruges når skuddene på blomsten/planten er synlige. Det giver potentiale for udvikling af 50% flere blomster og 30% flere frugter/grønsager og grønnere planter med flere blade.
Det er en væske der blandes med vand, og som der vandes med.

Jeg har bl.a. plantet oregano og basilikum, men er egentlig lidt i tvivl om hvornår jeg skal brug TopGrowth. Men tænker at hurtigt vækst ikke er det bedste for så små planter, så jeg vil vente lidt endnu med at give dem TopGrowth.

3. TopBloom/TopTaste: Bruges til at give blomster eller spiselige-planter et ekstra boost. Det giver flere blomster med stærkere farver og grøntsager får en bedre smag.

 

Den fjerde produkt hedder TopFit og er særligt værd at bide mærke i! Den bruges hvis man i en periode har glemt at vande en plante, eller før og efter en ferie.
Det har jeg tænkt mig at teste på planten til højre. Den har engang set ud som den til venstre, men i lang tid har bladene været indtørret og jeg er spændt om TopFit, kan få den pæn igen.

Give away
Bayer Garden vil også gerne hjælpe en af jer godt i gang og udlodder derfor et kit til at få sunde og flotte blomster bestående af:

– TopGrowth til blomster
– TopBloom
– TopFit
Edit: Jeg har desværre misforstået præmiens indhold, men ovenstående
er hvad vinderen får.

Hvis du ønsker at deltage i lodtrækningen, så skriv nedenfor hvad du kunne tænke dig at dyrke i år, om du har nogle gode eller dårlige planteerfaringer, eller hvis du har et supergodt fif, så del det gerne!
Jeg finder en vinder torsdag d. 16. april

Indlægget er sponsoreret af Bayer Garden.

Læs også

42 kommentarer

 • Svar
  Jette Silberbauer Gad
  11. april 2015 at 21:44

  På vores matrikel elsker vi at dyrke vores grøntsager selv… Mit bedste tip handler på den plantemæssige side om at lave et sædskifte så man hele tiden sikrer sine planter de bedste vækstbetingelser-det er slet ikke så vanskeligt at sætte sig ind i

 • Svar
  Nana
  11. april 2015 at 21:49

  Jeg vil så gerne gro nogle chilier i år. Det har jeg aldrig fået gjort, selvom jeg hvert år forspirer alskens ting på livet løs 😀
  En ting jeg helt klart er blevet bedre til selv, men som stadig volder vanskeligheder, er at komme til at forspire for tidligt. Det resulterer i meget lange og tynde planter, som er vildt bøvlede at plante ud. Så forsøg endeligt at undgå at være for tidligt på færde 🙂

 • Svar
  Rikke
  11. april 2015 at 21:54

  Jeg har hverken have eller altan endnu… Men snart for jeg 3700m2 at boltre mig på og jeg har planer om den helt store køkken og nyttehave! Men indtil da må jeg nøjes med mine to tomatplanten, som jeg har i vindueskarmen hver år… Husk to ellers, så kommer der ingen tomater

 • Svar
  Helle Søholm
  11. april 2015 at 21:56

  Vi er lige flyttet i hus og er derfor også blevet haveejer. Vi ved ikke så meget om det at holde have endnu, men vi vil gerne. Sådan et start-kit ville være helt perfekt for os.

 • Svar
  Michelle
  11. april 2015 at 21:57

  Jeg har tidligere forspiret bl.a. Tomatplanter, men uden rigtig held desværre… Mamelukkerne og tallerkensmækkerne har jeg haft langt bedre held med. Jeg vil rigtig gerne forsøge mig tomatplanter igen til vores drivhus

 • Svar
  Amanda H.
  11. april 2015 at 21:59

  Ville dyrke nogle grønsager, så jeg kunne lave nogle lækre salater 🙂

 • Svar
  Merete Knude
  11. april 2015 at 22:04

  Jeg elsker elsker elsker lathyrus og forspirer dem altid, så de ender alle vegne i haven senere. Salaten er sat over lige som tagetes mamelukærmer og sommerasters. Pigerne har plantet”lidt af det hele” i deres små drivhuse så vi hepper hver dag

 • Svar
  Eva Jørgensen
  11. april 2015 at 22:05

  Iiiih ville jeg elske

 • Svar
  Lea
  11. april 2015 at 22:12

  Sikke en fin konkurrence for planteelskere som jeg selv:)

  Jeg har et utal af kaktuser, sukkulenter og andre indendørsplanter. De fleste af dem har jeg efterhånden mere end èt eksemplar af, da jeg forsøger mig med at tage stiklinger og gro nye planter. Det kræver tålmodighed og lidt viden om de forskellige planter. Mit bedste tip er at lave lidt research inden man går igang, da alle planter skal behandles forskelligt hvis man vil have held med sine stiklinger.

  Hvis jeg vinder i denne konkurrence vil jeg helt sikkert kaste mig ud i at gro en masse forskellige krydderurter til plantekasserne i haven.

 • Svar
  Katrine Stroger Petersen
  11. april 2015 at 22:22

  Jeg ville forspirer nogle lathyrus i forskellige farver. Jeg er netop flyttet i hus, og i haven er der et gammelt hegn. Jeg ville plante de flotte lathyrus op ad det gamle hegn, så det kunne give en masse liv og farve til sommer!…

 • Svar
  Trine
  11. april 2015 at 22:27

  Jeg har startet en lille webshop på hobbybasis, hvor jeg får/køber planter af mennesker der ønsker at give deres planter videre, hvorefter jeg sælger dem som genbrugsplanter. Ofte får jeg et skud eller frø med, der hvor jeg køber moderplanten og jeg ville derfor blive rigtig glad for et vitaminboost til de små spire. De store planter smører jeg ind i indersiden af en bananskrald, der får dem til at skinne og vokse.

  Jeg krydser fingre for at vinde den herlige kasse, så mine genbrugsplanter kan få lidt wellness.

 • Svar
  Mai O.
  11. april 2015 at 22:57

  Jeg skal for første gang i år have mig en køkkenhave og et drivhus! Jeg glæder mig! Et lille FIF: basilikumspirer skal man vande nedefra, ellers kan det nemt mugne for én. Egentlig også andre helt små spirer, der står tæt inden de er store nok til at blive ompottet 🙂

 • Svar
  Karin
  11. april 2015 at 23:11

  Jeg har netop bestilt mit allerførste drivhus, så AL hjælp osv er mere end velkommen 🙂

 • Svar
  Dionne
  11. april 2015 at 23:36

  Jeg faldt netop idag over aubergine frø – det skal da prøves! Men elsker generelt ideen om at dyrke dine egne grønsager og krydderurter

 • Svar
  Eva
  11. april 2015 at 23:41

  Min søn og jeg har netop idag sat en masse grøntsager til forspiring til kolonihaven

  • Svar
   KreaVilla
   12. april 2015 at 15:32

   Spændende, krydser fingre for at det lykkedes. Så dejligt at man også kan have børnene med i det.

 • Svar
  Michelle Spange
  11. april 2015 at 23:43

  Jeg vil SÅ gerne dyrke grønne tomater, men ikke de lysegrønne, de helt mørke, næsten sorte, de smager SÅ godt. Kan bare ikke finde dem nogen steder

 • Svar
  Pia H
  12. april 2015 at 6:35

  Jeg har allerede godt gang i forspirringen… dog vil jeg lige fremhæve squash. De er så nemme og giver så meget, at de kun kan være enhver nybegynders drøm.

  Desuden vil jeg gerne i år have rosenkål i haven, men det skal være de lilla… er desværre bare ikke faldet over nogen endnu.

 • Svar
  The A-Way! // AMANDA
  12. april 2015 at 8:58

  Jeg har faktisk aldrig selv plantet, men da jeg læste dit indlæg, fik jeg sådan lyst til at gøre det! 🙂 Så jeg kan desværre ikke komme med gode tips og tricks ENDNU 🙂 Jeg kunne godt tænke mig at plante karse! Okay ved godt det ikke er det sværreste – men elsker karse haha 🙂
  Kh The A-Way! // AMANDA
  https://theawayblog.wordpress.com

  • Svar
   KreaVilla
   12. april 2015 at 15:32

   Dejligt at høre. Og ja karse er ikke det sværeste og det går også ret hurtigt!

 • Svar
  Line Jakobsen
  12. april 2015 at 9:01

  Jeg vil rigtig gerne dyrke tomater i år.. jeg bor i lejlighed, så må dyrke dem i vinduet.

 • Svar
  Louise
  12. april 2015 at 10:08

  Jeg elsker at gå i haven så snart vejret bliver godt og skal også helt sikkert i år dyrke blandt andet majs, gulerødder og forskellige krydderurter.

 • Svar
  Anne-Marie
  12. april 2015 at 10:16

  jeg elsker at hente maden i haven, men en del planter giver desværre ikke det forventede. Så vi bruger det meste af pladsen til det der giver et godt udbytte. Og en lille del til at lege på. I år prøver vi spinatjordbær.

 • Svar
  Louise Kjær
  12. april 2015 at 11:18

  Jeg er helt grøn i plante-selv-verden, så har ingen tips, men vil kaste mig ud i en masse lækre krydderurter.

 • Svar
  pia sroka
  12. april 2015 at 17:15

  Jeg elsker at dyrke mine egne krydderurter, de smager meget bedre,så det vil jeg bruge det til. 🙂

 • Svar
  Freja
  12. april 2015 at 23:31

  Jeg har fået en lille lejlighed med en fransk altan, så jeg har i et godt stykke tid nu gået og drømt om at anskaffe mig en altankasse og dyrke en god blanding af krydderurter og nogle dekorative blomster (:

 • Svar
  Sanne
  13. april 2015 at 7:04

  Ville være den perfekte give-AWAY at vinde.

  Jeg har en dejlig have, et drivhus, haveredskaber af den skønneste slags, men har nu forsøgt i 6 år at fremtrylle lækkerier fra haven, men uden held. Må nok sande at hverken redskaber, drivhus eller lign giver kæmpe blomster eller grønsagshøst. I år må der sættes ind på den rigtige jord, så derfor vil det være intet mindre end super fedt at vinde starts-kittet.
  MH en kommende haveentusiast:-))

 • Svar
  Camilla Nyegaard
  13. april 2015 at 9:32

  Jeg kunne vildt godt tænke mig at dyrke chili og majs i min have i år.

 • Svar
  Pernille Sørensen
  13. april 2015 at 10:47

  Wauw det ser smart ud.
  Jeg har desværre en tendens til at glemme at vande mine blomster, yes – jeg har også dræbt mange planter i min tid. Jeg vil gerne prøve at dyrke husløg, så der er grønt til mine vinterkrukker 🙂

 • Svar
  Tina H
  13. april 2015 at 11:05

  Sikke en skøn præmie. Min kæreste og jeg flytter ind i vores nye lejlighed den 1. maj. Det betyder, at jeg nu får min helt egen lille have, hvor jeg kan plante nogle flotte blomster. Så det ville virkelig været fantastisk med lidt “start-hjælp”.

  Mvh. Tina Hauris.

 • Svar
  Linda
  13. april 2015 at 16:18

  Vi skal have forskellige slags tomater, agurker og peberfrugter i drivhuset. Og Dvs grøntsager i køkkenhaven.
  Vi skal dog lige have fikset vores højbede først. For de trænger til udskiftning.. 🙂

  Hver efterår blander vi hønsemøg i højbedene . Det er godt liv til den uddrænede jord

 • Svar
  Emma S
  13. april 2015 at 19:20

  Jeg vil bare gerne holde liv i mine nuværende planter.. Du ved, bare til at starte med, haha 😀 Ej, jeg er ret ny på plantefronten, så vil gerne plante.. ALT!

  • Svar
   KreaVilla
   13. april 2015 at 21:08

   Det er helt sikkert også et godt sted at starte! Jeg vil også sige at planter er lidt lettere at holde end blomster.

 • Svar
  mariannelykke
  13. april 2015 at 20:18

  jeg vil gerne ha sået gulerødder, rødbeder, ærter og løg

 • Svar
  Lone Olsen
  14. april 2015 at 15:38

  Je er total ny inden for spiring af egne frø. Men i pr skal det prøves sammen med min lille pige på 3 år. Vi skal plante blomster og nogle grøntsager som senere Skal stå på vores altan 🙂

 • Svar
  Camilla T
  15. april 2015 at 6:53

  jeg skal altså snart få det til at lykkedes med de tomater. Forrige år havde jeg to planter – det gav ingen tomater. Sidste år fik jeg en enkelt tomat (den bedste jeg nogensinde har smagt, selvfølgelig). I år går jeg efter en håndfuld 😉
  Toenning@gmail.com

 • Svar
  Daniella Lind
  16. april 2015 at 11:50

  Vi er igang med at kigge på hus (skal faktisk ud og se på et idag vi er ret lune på!). Vil så gerne have brombær, skovjordbær (i krukker, da det spreder sig helt vildt…) og en masse lækre grøntsager!

 • Svar
  Lis Nielsen
  16. april 2015 at 13:15

  Vi dyrker grøntsager hvert år, men blomster har mest været noget vi har købt. Det ville være spændende at få nogle, vi selv har dyrket.

 • Svar
  Ann Mortensen
  22. april 2015 at 20:26

  Jeg skal til at forspirre krydderurter her i weekenden (er lidt sent på den… tror jeg?), da jeg for første gang i mit liv har en altan, hvor de kan stå på – hurra! Jeg har sådan semi-dårlig erfaringer med indendørsplanter (de lever, men de hænger med hovedet), så jeg ville elske at få lidt hjælp 🙂

 • Svar
  Martin
  24. april 2015 at 13:50

  Hvor kan produkterne købes??

  • Svar
   KreaVilla
   3. maj 2015 at 21:20

   Ja, godt spørgsmål. 😉
   Man kan finde nærmest forhandler her.

   Listen viser dog bare om butikken forhandler nogle produkter fra Bayer, for at finde ud af om de forhandler vitality serien er nu nødt til at kontakte butikken.

 • Svar
  ◊ En Plantemirakelkur + Give Away | Frk Overspringshandling
  1. maj 2015 at 12:44

  […] Billedet herunder er taget for nogle dage siden – men hold op hvor er spirene egentlig vokset siden – det går stærk i det gode vejr. Hvis man gerne vil vide lidt mere om spiring kan man passende smutte hen hos Christina fra Kreavilla og læse hendes indlæg omkring spiring (her). […]

 • Læg en kommentar, det er så dejligt at høre fra dig!