Luksus vs. budget… lidt debat


Kilde

Mange dagligvarer butikker har succes med at sælge billige lamper a la AJ, kurve a la Ferm Living osv. Og det bliver revet væk. Folk bliver sure, når de bliver sat til salg for tidligt og er udsolgt før de egentlig skulle stille varene frem.
De gør det muligt for alle (de hurtige) at få disse designkopier til en rigtig billig penge.

Men omvendt er der også tit diskussion om kopier, f.eks. er det vist lidt ile set at købe Eames eller Kubus kopier. Dét skal være den ægte varer!
Den store svenske blog trendenser har en serie hvor de finder på eksempler på dette og der er folk selvfølgelig på “orginalernes” side, for selvfølgelig må man ikke stjæle andres idéer.

Jeg har begge været på begge sider, så det er bestemt ikke fordi jeg er bedre. Men hvorfor forskellen?
Er det afhængigt af indgangsviklen? Er det bare de store og kendte mærker det er ile set når de bliver kopieret?
Hvad når små upcoming designere bliver kopieret (det sker i stor stil, men svære at vide for den almene kunde)?
Er det ok, så længe vi kan få kopierne billigt nok? Så længe andre også gør det?

Gem

Gem

Læs også

9 kommentarer

 • Svar
  Louise FB
  20. september 2014 at 10:05

  Jeg vil hellere undvære end at købe en kopi. Har man ikke råd til The Real Deal, så hellere finde på noget andet. Derfor har vores hjem også kun få designklassikere. Har ikke verdens største indkomst, så det tager lang tid at spare op til de lækre klassikere, men det er så meget det hele værd! Synes dog ikke at de falske lamper, du har vist ligner AJ lampen særlig meget. De minder mere om nogen fra Flos, men det er jo underordnet. Jeg vil bestemt ikke gøre mig til herre over hvad andre gør, det er deres egen sag. Jeg ville bare bestemt ikke have det godt med at få kopier indenfor døren…

 • Svar
  Anonym
  20. september 2014 at 10:25

  Interessant debat. Jeg selv undrer mig over om folk er lige så “anale” omkring deres tøj (i så fald er det et under at H&M m.fl. overhovedet har nogen omsætning)….

 • Svar
  Cecilie
  20. september 2014 at 10:33

  Jeg ville aldrig købe en varer der var en kopi, som udgav sig for at være original. Som fx eames stole fra engelske kopisider. Eller en Kina taske som bruger LV som logo. Der tænker jeg man narrer sig selv.

  Men at købe varer som er inspireret også kraftigt inspireret af de kendte mærker synes jeg faktisk er ok. Sådan har det jo altid været. Som lampen fra netto. Som jo sælges som en billig lampe og man forventer nok ikke mere af kvaliteten. Men den har samme skarpe snit som en AJ lampe, så man får effekten i sin indretning, uden at narrer nogen. Synes jeg.

  Sidst men ikke mindst er det svært med inspiration/kopier. Jeg skrev del en uheldig kommentar til en på ig forleden, da hun viste sine tegnede julekort. Jeg spurgte om jeg måtte kopiere hende. Og det blev hun forståeligt nok lidt stødt over, fordi hun jo sælger de kort. Min tanke var at jeg ville tegne hendes iskrystaller på mine til og fra kort til jul. Og at de jo måske ville havne som billede på ig. Jeg ville aldrig overveje at tjene penge på andres ideer. For det er smagsløg.

  • Svar
   Cecilie
   20. september 2014 at 10:34

   Smagsløst….

 • Svar
  Sarah
  20. september 2014 at 10:41

  Jeg kender mange, der ikke ville ane at den ene model var en AJ lampe, da det bare ikke er alle der interesserer sig for design på nogle måde.
  Jeg er faktisk også af den overbevisning, at man ikke skal købe åbenlyse kopier – nu tænker jeg mere på fx .. tasker. Jeg ville aldrig købe en gucci taske fra Tyrkiet for 100 kr, hvor man overhovedet ikke kan se forskel.
  Men jeg har intet imod at købe tøj fra danskekæder, som laver en efterligning. Jeg køber ofte tøj fra H&M, Cos, Bestsellerkæden, Other Stories, Samsøe osv osv., som jo også ofte laver efterligninger af meget store DYRE mærker, som bare ikke er så kendte i DK fordi det er alt for dyrt.
  Og jeg er helt sikkert på, at alle har et eller andet i deres hjem (eks. tøj, sko, møbler), som er en kopi, men som de måske bare ikke aner er en kopi..

 • Svar
  Simone
  20. september 2014 at 14:35

  Inspiration er en frit flydende instans, og jeg synes det er svært at sætte sig til herre over, hvornår der er tale om en decideret “kopi” frem for en inspirationskilde eller måske en tendens.
  Jeg har eksempelvis altid afskyet de hersens fake-tasker som man kan købe, især i udlandet, der er en direkte kopi af fx Louis Vuitton – bare af ringere kvalitet og med nogle få skønhedsfejl hist og her.
  Hvorimod at en lampe som denne måske mere bare reflekterer den stil som mange går efter lige nu, altså en tendens indenfor boligindretning om man vil.
  Jeg er imod kopier, hvis den eneste intention har været at kopiere en designervarer, hvorimod at inspiration og et forsøg på at skabe billigere alternativer til en pris alle kan være med på er helt ok!
  Folk er jo stadig ikke i tvivl om hvad der er “The Real Deal”, og det er stadig en milliard gange mere tilfredsstillende at købe en designervarer 🙂

 • Svar
  Asta Øjvind
  21. september 2014 at 13:46

  Interesting debate, where to draw the line of coping. Is one trying to make a flawless copy to trick people to buy something intending it to be an original. I bought two “Netto AJs, ” because I’d rather spend 10 000 krs traveling to US than on reading lamps. That’s my choice. I don’t need a “real” one, and am happy having paid 149kr on something which gives a good light. Not because it resembles something. Good there is options for all wallets. I doubt Nettos intention is to trick people to buy something thinking its a “real”, not like the case with Lauritz.com selling fake Eames chairs. That it pure fraud with intention to cheat people.. and that I think is unexceptable behavior.

 • Svar
  Annette Aarre Dalsgaard
  23. september 2014 at 13:47

  Har det lige som dig, er lidt på begge sider. Tænker også, at der er marked til både den dyre og den billigere version. Men kan godt se det er problematisk for upcoming designere, hvis deres gode ideer bliver tyvstjålet fra dem.

 • Svar
  Henriette
  24. september 2014 at 19:14

  Interessant debat! Som andre også påpeger, så ville jeg aldrig købe en direkte kopi, som f.eks en vellignende Gucci taske fra Tyrkiet. Jeg har dog ikke noget imod at smide penge efter “indirekte kopier”, hvor et mærke har ladet sig inspirere og efterfølgende har designet deres eget.

  Jeg synes der er dybt smagløst når f.eks. H&M og Zara laver nogle styles, som ligger tæt op ad en hypet style fra f.eks. Givenchy. Hvis de derimod sætter deres eget præg på det, og gør det til deres eget, så synes jeg det er fint. Det er helt sikkert en svær balancegang..
  Jeg har bare erfaret, at jeg aldrig bliver lige så glad for en kopi, som for den ægte vare.

 • Læg en kommentar, det er så dejligt at høre fra dig!